onsdag 17 juli 2013

Lättskött trädgård - marktäckande perenner

För några dagar sedan lade jag ut ett inlägg om lättskötta trädgårdar där krukodling presenterades.
Idag tar jag upp ämnet lättskötta trädgårdar med marktäckande perenner.
För att få en trivsam, lugn och harmonisk trädgård gäller det dels att inte se trädgården som ett stort jobbigt måste utan något vi vill vistas i.
Staket eller häck för att rama in och skapa trygghet. Träd och buskar som skapar rumsindelning och nyfikenhet att se bortanför dem.
Rabatter som ger ögat godis.
Här kan problemet komma - de ska rensas och skötas också!
Mitt förslag är att plantera marktäckande perenner och gärna snabbväxande så de fort bildar en kvävande matta för ogräset som annars vill komma upp som objudna gäster.
Det bästa är att sedan låta de vissna ner på hösten och först på våren klipps de vissna delarna ner och myllas ner i jorden som en jordförbättring (om de inte har dragit på sig någon sjukdom året innan, då ska det avlägsnas från rabatten och brännas).
Gödsla och fyll på med kompostjord efter perennernas behov.
Om perennerna fyller rabatten helt så behöver du enbart gå förbi och dra upp nått enstaka ogräs.

Tips på några bra marktäckande perenner:

Hasselört
Hjärtbergenia
Sockblomma
Myskmadra
Nävor
Plister
Jättedaggkåpa
Fjällkåpa
Funkia
Penningblad
Vintergröna
Bergormrot
m.fl.
                                                                                      (Bilden tagen från www.alltfortradgarden.se )
                                                                                  
Viktigt att tänka på innan man väljer växt är vad trädgården har för förutsättningar som jord, näring, ljustillgång mm.

Om du vill ha hjälp att planera din trädgård, kontakta mig Linda på tel.070-55 66 950 eller skicka ett mail till linda@landintradgard.com

torsdag 4 juli 2013

Lättskött trädgård!

Lättskött trädgård - De är något många av oss vill ha.
Tiden för att sköta en trädgård med rensning osv finns inte, men ändå drömmer vi om det gröna lummiga, blommiga och härliga.
Hur ska man göra då?
Ja, en trädgård kräver skötsel mer eller mindre men med lite planering så kan du få en riktigt lummig och fin trädgård med enbart lite skötsel. Då gäller det att ha så mycket marktäckande perenner som möjligt som kväver ogräset. (Kommer mer om detta inom kort)
Ett annat alternativ är att enbart ha lite buskar, träd, gräsmatta och grus eller stenläggning och att utesluta rabatter helt. Istället för rabatter dekorerar du trädgården med krukor i olika former, storlekar och blomstergrupper utifrån önskemål.
I krukor kan du ha både perenner och ettåriga sommarblommor.

Viktig att de hålls fuktiga hela säsongen.
 

Blanda färger och former på blad så det blir kontraster i krukorna. Det väcker ögat att se åt krukornas håll.
Våga stoppa i en färgklick som bryter av de övriga färgerna.
 
När sommarsäsongen är över, byter du ut till höstblommande växter som klarar några minusgrader.
 
 
 

tisdag 18 juni 2013

Trädgårdens apotek!

Läste en artikel ur tidningen Allers idag där de tog upp några av våra nyttiga växter i trädgårdarna.
Kände att jag ville dela med mig till er av det.
Om vi ser tillbaka i tiden så användes väldigt mycket av de växter vi har kring oss som läkemedel.
Om du är intresserad av sådana växter rekommenderar jag dig att läsa boken Nyttans växter av Kerstin Ljungqvist. I den boken framgår det även hur giftiga de är och vad man får för symptom.

Några växter som inte är giftiga utan enbart nyttiga är Svarta vinbär.
Vinbär kokas ofta till saft och sylt men är nyttigast att äta råa. Forskare hävdar att innehållet av antocyaniner kan motverka alzheimer genom att de blockerar nedbrytning av hjärnceller. Svarta vinbär är också rika på E-vitamin och GLA-syror som motverkar rynkor,  psoriasis och eksem.











Rabarber är en grönsak och har använts inom kinesisk folkmedicin i tusentals år. På medeltiden var den nästan lika högt skattad som saffran. Den innehåller bland annat cancerhämmande ämnen som forskare nu försöker utvinna till ren medicin. I rabarber finns det en del oxalsyra, men den bryts ner vid upphettning. Tjugo minuters tillagning flerdubblar också mängden antioxidanter. Så njut lite extra av pajer och kompotter i sommar.












Nässlor är en hälsobomb med uppemot 70 stärkande näringsämnen. Järn, kalcium, kisel för hår och
hud, folsyra, samt lusthöjande l-arginin är några ämnen som gör nässlan till svensk supermästare i näring. Den balanserar också blodsockret och löser upp skadliga syror, vilket motverkar stela leder, hudproblem och inflammationer. För att behålla all näring är det bäst att undvika upphettning. Med hjälp av en tunn handske kan man lätt knipsa av toppskotten och blanda ner i en smoothie. Nässelfrön är också enormt näringsrika och kan torkas på svag ugnsvärme med lite salt och honung. Nässelte hjälper dessutom mot hösnuva genom att sänka halten histamin.


Björkblad är fulla av C-vitamin, mineraler och antiinflammatorikska ämnen som läker och renar vävnader. Man kan äta dem färska, finhackade på mat eller ångkoka dem försiktigt. De torkade bladen dricks som utrensande te. Frågar man markägaren om lov kan man borra ett litet hål i stam eller gren. På ett dygn får man 15 - 20 liter sav som kan lösa upp slaggämnen i kroppen. Det var en vanlig vårkur förr.













Plommon är en superfrukt, som konkurrerar med blåbär i näringstoppen, menar forskarna. Både
gula, röda och blå innehåller antioxidanter, betakaroten, lutein och zeaxanthin för friska ögon, C-vitamin och ämnen som motverkar åldrande genom sitt skydd mot fria radikaler. Ät fullmogna plommon eftersom de innehåller mest nyttiga ämnen. Skivade plommon, getost och valnötter passar på en pizzabotten eller smörgås.                                                                        (bilden tagen från www.bioresurs.uu.se)



Lycka till med tillagningen i sommar!

söndag 9 juni 2013

Ogräs mellan plattorna!

I gårkväll kom två djupa suckar när vi tog upp ämnet "den stenlagda uteplatsen" som var mer gräs än sten. 
Hur skulle vi göra?
Rensa?
Riva upp allt och göra något annat där?
Nej, inte göra något nytt. Tar både tid och pengar och det är ju inget fel på det som är förutom gräset och rensa kändes som ett evighetsgöra.
Men så kom vi fram till en bra lösning, vi lyfter upp plattorna, rensar upp allt ogärs, lägger markduk och gör sanden slät innan stenarna lades tillbaka.
Vi fick en skön sommarkväll tillsammans som arbete som var riktigt roligt att göra tillsammans. Nu är det gjort och vi är nöjda.
Vi stressade inte och hela arbetet tog någon timme.

Så mitt tips till er är att ge inte upp när de ser hopplöst ut. Och det viktigaste av allt är att göra ett grundligt underarbete så man slipper slita lika igen nästa år.
Vårat mål var att rotogräset skulle bort och sen kommer det naturligtvis att komma lufburet ogräs, men att då hålla efter det direkt så kommer det att vara en ren och fin stenyta längen.

 
 
Avslutade med att plantera örter i en gammal trälåda.





måndag 27 maj 2013

Rotskott och frösådda buskar och träd

Väntan har varit lång på grönskan, men nu går det med ljusets hastighet.
Önskar att den här årstiden var lite längre så jag han stanna upp och bara njuta av den.
Förra veckan när jag var ute i min egna trädgård hittade jag några frösådda lönnplantor. Osäker på vad det är för sort men med tanke på vad som växer runt om så bör det vara en skogslönn 'Acer platanoides'. Ikväll ska den få en egen plats där jag ska vårda den ömt så det blir ett stort fint träd. Kommer gräva ur ett hål på ca 40 x 40 cm med ett djup på ca 40 cm. Denna planta är inte så stor så den behöver det utrymmet idag, men den kommer växa och om jag gör ett bra underarbete redan idag så har den bättre förutsättningar längre fram.
Skogslönnen vill inte stå i vattensjuk eller extremt torra växtplatser så en väldränerad fuktighetshållande jord är att föredra.

Vi har många buskar och träd i våra trädgårdar som både sprider frösådda plantor samt rotskott. Genom att ha ett långsiktigt mål så kan du få fina plantor "gratis" genom att gräva upp dessa plantor och rotslå dem där du önskar. Ett annat alternativ är att rotslå plantorna på annan plats tills vidare i väntan på att de blir större och att du har en önskad plats att plantera den på.

Syrener och snöbär är två av våra vanliga buskar som slår många rotskott. De är lätta att ta upp men se till att du får med så mycket rötter som möjligt på den nya lilla plantan. Sen kan du plantera den på önskad plats. Se till att den buske eller träd du väljer får den jord och gödsel den behöver för att få ett lyckat resultat och att den kommer ner i jorden på en gång så inte finrötterna torkar in.
Hittade både snöbär och syren på min tomt som nu kommer att få egna platser att växa på.

Beroende på vad det är för växt du väljer att ta en planta från så kan beskärning behövas.
Om du behöver hjälp och rådgivning med sådant eller annat i din trädgård kan du kontakta mig på tel 070-5566950 eller skicka ett mail på linda@landintradgard.com

 
Längre fram i sommar kommer jag skriva om hur du gör för att ta sticklingar av växterna i din, grannens eller någon annans trädgård.
Det ska göras på årsskotten för att nå bästa resultat så därför kommer det lite senare när det blir aktuellt.
 
Lycka till!

onsdag 8 maj 2013

Vårens gravdekoration

Något som är vår för mig är när jag planterar vårblommor i en kruka och åker till graven.
Visst är det fint när vårblommorna är nerplanterade vid gravstenen också, men jag föredrar att ha dem i en kruka.
Då behöver inte jorden tina upp innan man gör vårfint och det går fort att ta bort den när första frostnätterna är förbi och sommarblommorna ska planteras ut.
Så här brukar jag även göra på sensommaren när sommarblommorna tas bort. Då planterar jag höstväxter i en kruka och gör fint vid stenen.

Det blir vackert med det enkla!
Något annat som har lockat mig på slutet när det gäller gravskötsel är Japansk trädgårdskonst i miniatyr.
Många av oss hinner inte åka och sköta om gravaran och får dåligt samvete för det.
Men med den japanska trädgårdskonsten kan man göra det lätt för sig.
Då kan man täcka jordlagret framför stenen med ex. markduk. Strö på ett lager fin sand.
Sedan letar du rätt på en eller flera stenar i fina former och färger som du placerar i  sanden samt planterar en enda grön växt i jorden som är tålig och klarar sig utan tillsyn.
Sanden kan symbolisera ex. vatten eller gräs. Stenarna symboliserar berg eller något efter eget önskemål och den gröna växten symboliserar livet och växtligheten.
När man sedan kommer till graven kan man gärna ha med sig en enkel snittblomma i färg och lägga i sanden eller sticka ner i jorden i ett litet rör så den får vatten.
Det här gör att man själv får välja vad det ska symbolisera och att man har gjort något vackert åt sina nära och kära som inte behöver skötas om varje/varannan vecka under sommaren.
(bilden ovan är tagen från www.sagstugan.se)
Har lite funderingar om jag själv ska göra en sådan anläggning på min grav till sommaren. Om det blir så, kommer jag att lägga ut bilder och mer beskrivningar här till er.
Ha en fin Kristi himmelsfärds helg!
                                         

torsdag 25 april 2013

Att anlägga en omöjlig slänt

I kvällens avsnitt av Trädgårdshjälpen som visas på 7´an kl 20.00 visar de bl.a. en slänt som ska anläggas med perenner.
För att hålla växter och jord på plats görs en ställning av armeringsnät och jorden täcks av en markduk.

När jag läste till trädgårdsmästare/designer så avslutades utbildningsåren med ett examensarbete.
Jag ville då skriva om ett problemområde som många av oss trädgårdsägare har. Just slänten!!!
Hur ska jag få något att växa här?
Hur får jag jorden att ligga kvar?
Vilken typ av växter är bra att plantera i en slänt?
Under upplägget av examensarbetet föll mina tankar till min mammas trädgård, där en väldigt lång och brant slänt finns.
Idag kämpar min mor med att klippa gräset där och det är näst intill omöjligt.
Då kom jag på idén med att "låsa fast" växterna med en uppbyggd ställning av armeringsnät. Under nätet är det viktigt med markduk som förhindrar rotogräs.

I det här nätet är det fint om man väljer att göra hål för större naturstenar som skapar liv och värme till växterna. Även buskar och större perenner går bra att plantera i detta nät och duk.
Det viktiga med detta nät är att man sedan planterar klätterväxter som döljer nät och duk. De klättrar sedan upp för nätet.
Planteras i förband så de inte blir raka rader.
Det här finns det mer att läsa om i mitt examensarbete som du hittar på länken Anlägga slänter för villaträdgårdar
Om du missade kvällens avsnitt av Trädgårdshjälpen så kan du se den på TV4Play.

onsdag 17 april 2013

Att göra i april!

I mars skrev jag att våren sakta men säkert började komma. Men så fel jag hade. Den gjorde ett trevande försök innan vintern bestämde sig för att vara kvar till häromdagen.
Det har gjort att jag inte har skrivit något här om vad som borde göras i april i region Hälsingland.
Men nu är det äntligen dags.
På bara något dygn har så gott som all snö försvunnit och nu är det visserligen vatten på gräsmattorna istället för snö, men det kommer sjunka undan relativt snabbt.


  • Om du inte klippt äppel- och päronträden ännu och vill ha mer tillväxt samt ta bort skadade och döda grenar ska det göras nu innan de börjar knoppas/slå ut små musöron på dessa träd. De behöver även klippas nu om de har mycket vattenskott sedan tidigare så trädet ser ut som en igelkott.

  • Beskärning av barrväxter ska aldrig göras hårt då de inte ersätter de borttagna grenarna som lövfällande träd gör. En borttagen gren på en barrväxt är borta för alltid. Barrväxter bör man däremot putsa årligen för att de ska behålla formen. Tuja och idegran beskär man på våren innan skotten börjat växa ut. Häck av gran beskär man bäst i juli.

  • Klipp ner de vissna perennerna och mylla ner växtavfallet i jorden som jordförbättring (klipp sönder i mindre bitar och vänd ner i jorden). Luckra jordarna i rabatterna och gödsla med den gödsel växterna i rabatten önskar och förbättra jorden med kompostjord om du har tillgång till det. Att luckra jorden redan nu gör att man stoppar ogräsen tidigt. Det kommer behövas göras om några gånger till under året. Men om det görs redan nu har man gjort det stora jobbet i tid vilket minskar ogräsarbetet längre fram.

  • Bind upp och putsa klätterväxterna. Växter som kaprifol och (klematis) ska man helst putsa och binda upp innan de börjar skjuta skott. Vårblommande klematis, ex. tidigblommande storblommiga sorter, alpklematis och andra klematis ur Atragene-gruppen, putsar man endast lätt (skottspetsar som frusit eller skadade rankor tas bort). Rankorna av ex. senblommande storblommiga sorter av klematis och alla viticella-hybrider kan man gallra och korta in på våren. De blommar på nya skott och kommer igen med full blomning även om man skär ner den hårt och det bara är 20 cm kvar av rankorna. Gallra kaprifol och skär bort döda sidogrenar.

  • Om du har en kompost bör den grävas om när den tinat för att luftas. Lufttillförseln sätter fart på förmultningen.

  • Plantera dahlia och liljeknölar inomhus/växthus nu så de hinner bli lagom stor tills utplantering i början av juni.

  • Sist men inte minst är det god tid att förgro sättpotatis för att få färskpotatis till midsommar. Ta en tom äggkartong och strö ett tunt lager med jord/(sandjord) i botten. Fukta jorden lätt och lägg en potatis i varje grop. Placera äggkartongen ljust och snart kommer små skott att växa ut. Om du vill ha potatis till midsommar så kan du plantera 2 st (max) potatisar i varje hink inomhus. När det blir varmare utomhus kan hinkarna flyttas ut och du kan skörda färskpotatis till midsommar sillen.
Tänk på att det som skrivs här gäller för området i mellersta Hälsingland. Lite söder om oss är vissa av dessa bitar för sent och om vi kommer lite längre norrut är det för tidigt.

Om du behöver hjälp med något i din trädgård som planering av rabatter, entré, uteplats eller hela tomten. Skötsel eller rådgivning så ring mig på 070-5566950 så bokar vi en tid.
Många av skötseluppdragen går att få RUT-avdrag på.
         

onsdag 20 mars 2013

Äppelträd

Nu är det full fart med beskärning av äppelträd i den mellersta delen av Sverige. Dock har det varit lite väl kallt och mycket snö för att ta sig fram till träden, men låt inte snön hindra oss längre, och det har blivit lite mildare så nu kör vi!

Ja, varför beskär vi våra äppelträd?
Historien om varför är lång och det finns fakta redan från 1600-talet då stormännen ville visa sin makt över naturen och beskar äppelträden så kronan blev kubisk.
När vanligt folk började odla äpplen för att förstärka matförrådet var skälet till beskärning att öka skörden. Eftersom tid inte var en begränsande faktor lät man träden bli stora och klättrade på stegar efter frukten.
När det sedan blev vanligare med  professionella odlarna blev tiden dyrbar och man beskar träden för att man skulle kunna gå på marken och plocka äpplena från träden.
Numera odlas frukten på spalje i rader där traktorer kan komma fram mellan raderna för sprutning och transport av frukten.

I våra trädgårdar har hushållingsaspekten fått ge vika för njutnings- och skönhetsaspekten. Äppelträdet är mer till för prydnad än för att ge en bra äppelskörd. Vi har dåliga förutsättningar för att lagra äpplen vilket brukar synas i trädgårdarna på hösten då det ligger massor av fallfrukt under träden till glädje för fåglar, rådjur och älgar.
Under mitten av 1900-talet spreds en beskärningsteknik som skulle efterhärma den professionella odlingens låga träd. Följden har blivet avskalade äppelgrenar med tofsar i ändarna på ståhöjd och med massor av vattenskott på de gamla grenarna. Man åstadkommer obalans mellan rot och krona genom denna hårda beskärning vilket trädet kompenserar genom att sätta nya vattenskott.

Smaken är som baken och när man sätter ett eget äppelträd väljer man från start hur man vill att dess form ska bli genom beskärning. Det är ytterst viktigt att börja beskära trädet redan från planteringen med uppbyggnadsbeskärningen.

Många av oss har glädjen av att ha riktigt gamla äppelträd i våra trädgårdar vilket jag ser som en riktig skatt. Gamla trogna träd som stått där i  omkring 80 år tillbaka i tiden. Även dessa är viktigt att se över varje år om det finns skador på dem som behöver åtgärdas. Detta gör att vi förlänger dessa träds livslängd avsevärt. Dessa gamla trogna tjänare i trädgården bör även få vila från barns iver att användas som klätterställningar. Trädet kan se friskt och livskraftigt ut men inuti stammen kan det finnas röta eller tidigare brytskador som gör att stora grenar går av och förstör trädet helt och skadar barnen.

Behöver du hjälp med att beskära ditt träd, slår du mig en signal på 070-55 66 950 eller skickar ett mail till linda@landintradgard.com för tidsbokning.
Vi går igenom hur du vill att trädet ska formas och till vilket användningsområdet det ska ha.

onsdag 13 mars 2013

Öka värdet på din fastighet!


Om din trädgård är vacker och välskött ökar den försäljningsvärdet upp till 13% enligt Husqvarnas Global Garden Report 2011.

En snygg och välskött trädgård har visat sig vara avgörande i många husaffärer. I större städer är det idag vanligt att man ”stylar” villaträdgårdarna inför en husförsäljning och något som kommer mer och mer även på mindre orter.

Trädgården är det första som möter oss när vi ska gå på en hus visning och om den är välskött och städad känner man sig välkommen och fylls av en positiv syn på hela fastigheten.

Det är skönt att veta att alla timmar och pengar vi lägger ner på att sköta våra trädgårdar lönar sig. Om man inte vill lägga tid och engagemang på skötsel av trädgården själv går det bra att anlita mig för detta. I dagsläget är det många delar inom detta område som går att göra RUT-avdrag på.

Om du vill ha hjälp med detta antingen vanlig skötsel/underhåll eller inför en försäljning av fastigheten kan du kontakta mig för att boka tid och få mer information om RUT-avdraget.

onsdag 6 mars 2013

Att göra i mars!

Nu börjar våren sakta men säkert komma även till oss här i södra norrland.
Det är en så skön känsla, men jag tycker samtidigt att det tar lång lång tid innan snön försvinner helt.
Men men, vi har nu tid på oss att förbereda i våra trädgårdar.

  • Beskärning av äppel- och päronträd om man önskar mer tillväxt samt vid uppbyggnadsbeskärning. Har man mycket vattskott sedan ifjol så kan det vara bra att gallra ur dem och sedan ta lite mer till hösten för att stoppa den stora tillväxten av vattskotten (de nya skotten som går rakt upp). Om du vill ha hjälp med beskärning ber jag dig kontakta mig på 070-5566950.
  • I slutet av mars kan vi börja starta upp våra växthus om vi har tillgång till värme i dem, och börja sätta ut plantorna där för att få en snabbare start på försommaren. Tänk dock på att växthuset ska vara ordentligt rengjort innan växter börjar placeras ut i det för att minska risk för ohyra.
  • Börja planera redan nu om du inte redan har gjort det för dina kommande sommarprojekt i trädgården. En nogrann planering underlättar sedan arbetet både ekonomisk och tidsmässigt. Om du behöver rådgivining eller ett designförslag kan du kontakta mig.
Sen kommer strax april och då blir det mycket mer att pyssla med.


torsdag 28 februari 2013

Trädgårdstoppen 24 mars


En tredje säsong av Trädgårdstoppen börjar den 24 mars i TV8.
Ett fantastiskt bra program där vanliga familjer som har ett brinnande intresse för sin egen trädgård deltar och visar upp sin trädgård.
En tävling från norr till söder där tre jurymedlemar bedömmer trädgårdarna.

Tror att jag gillar det här programmet bäst genom att de visar upp det vackra från norr och verkligen lyfter fram det som finns där samt att det finns mer växtkraft än många tror i norr.
Det många inte tänker på är att vissa växter som "vi tror" enbart kan växa i zon 1-2 faktiskt kan överleva bra långt norrut pga att de täcks av snön vintertid och får på så vis bra isolering. Däremot om de har en sen invintrings process kan det vara svårare då det blir ett hårdare klimat tidigare i norr.

Om du inte har TV8 i ditt kanalutbud kan du se detta program via http://www.tv8play.se/program/tradgardstoppen








                                 
                                         
                                                                                   (Bilderna är från TV8´s hemsida)

tisdag 26 februari 2013

Hjärtbladen


Nu har hjärtbladen kommit upp på chilipepparplantorna.
De har dock stått lite för mörkt vilket har gjort att de har blivit lite långa och jängliga.
För att få bukt på detta kommer jag skola om dem till egna krukor och placera dem under växtbelysning och svalt i källaren.

tisdag 12 februari 2013

Årets första sådd


Nu är årets första sådd jord. Det blev glansmiskantus (perenn), chilipeppar, korallbuske (en läcker buske som inte är härdig här i Hälsingland) och ambraträd (bonsaiträd).
Vill som jag skrivit tidigare i bloggen med det här året testa lite andra grejer som perenner, träd och buskar för att få experimentera lite.

Om några veckor kommer de mer sådder som tillhör de lite mer "vanligare" fröerna.

Lite tips till er andra som också vill så lite fröer.
  •  Använd såjord. Ibland står det att den ska blandas med perlit eller vermiculite som finns att köpa i handelsträdgårdar. Det går lika bra att använda finkornig sand. Perlite och vermiculite fungerar i det stora hela på samma sätt. Vermiculite är ett mer miljövänligt ljusreflekterar material som absorberar och avger fukt. Lättar upp jorden när den inte får vara för tät och tung och underlättar att fröna gror snabbare. I mina sådder ser ni vermiculite.
  • Jag sår i frigolitförpackningar som andas och håller sådden varm.
  • Låt sådden stå varmt även om det står 18-20 C så brukar jag brassa på mer. De gör att de gror snabbare. Vissa fröer ska stå riktigt svalt för att kunna gro som t.ex. i kylskåp eller utomhus. När så är fallet är det viktigt att de får göra det annars kommer de aldrig att gro. Det tillhör vissa fröns naturliga levnadssätt att genomgår en "vinter" för att de ska vakna till liv och gro.
  • Innan ni sår fröna platta till jorden lite lätt och blöt jorden med ljummet vatten. Täck fröna om de behövs (står på fröpåsen) sen drar jag plastfolie över tills hjärtbladen tittar upp ur jorden.

Lycka till!

torsdag 7 februari 2013

Planering inför sådd


Till helgen ska jag börja så lite av årets fröer.
Tänkte dela med mig av lite såtips så kanske vi blir fler som får en spännande grönska till våren.

Jag sår mina fröer i frigolitförpackningar som jag bl.a. brukar köpa köttfärs i. De hjälper till att hålla jorden varm och förpackningen andas även när den är täckt med plastfolie under groprocessen.
Ett annat ekonomiskt tips är att skära av nedre delen på mjölkförpackningar för att så i.
Visst är det roligt att köpa olika krukor, burkar och utrustning men det är absolut inte nödvändigt och resultatet blir det samma om inte kanske ännu bättre åtminstone för miljön och ekonomin om man tar det man har.

Min kära far Sigvard var en trädgårdsentusiast som har hållit på i många år med växter, sådd och olika trädgårds experiment. Ett av hans guldkorn var bl.a. frigolitförpackningarna samt "pannrummet" som du får läsa om nedan.

Frön har olika krav för att lyckas med groningen. Däremot är det relativt vanligt att de vill ha värme runt jorden. Om du har tillgång till ett pannrum är det bra att ha planteringskärlen där tills hjärtbladen (det första blad som utvecklas ur grodden) kommer upp ur jorden.

Min fars lyckade exkrement och idéer kommer det att komma mer av i min blogg.

måndag 4 februari 2013

Att göra i februari

Fast vi bor så pass långt norrut så börjar våren komma även till oss under februari och vissa sysslor behöver göras.

  • Beskärning av äppel- och päronträd kan börjag göras i slutet av februari.
  • Skydda växterna mot den värmande vårsolen, den kan vara farligt förrädisk för växter som står mot varma söderväggar eftersom de kan luras att tro att det är vår. Skydda dem med granris så de inte lockas att börja växa för tidigt.
  • Skydd över vintergröna växter som bl.a. tujor som står i full vårsol kan också behövas. Annars kan de vintergröna växterna lätt få missprydande "solbränna" när vårsolen gassar på. Juteväv är bra att använda eller lakan. Förankra med bast eller dylikt så det inte blåser bort, kan även behövas käppar under väven som håller den på plats.
  • Sådd av fröer som tomater, grukor, chili mfl som behöver tid på dig för att bli kraftiga plantor.
    Tänk på att ge dem ordentlig med ljus så de inte blir långa och "jängliga".
  • Vill du ta bort ett träd eller en buske som skjuter rotskott är det dags att ringbarka det nu innan saven börjar stiga på våren. Kapar trädet gör du först när det har slutat grönska, det kan ta ett par år.
  • Trampa även till snön som fortfarande finns kvar hårt runt träd och buskar så att inte sorkarna och mössen kommer åt att gnaga på stammen under snön.

söndag 3 februari 2013

Vårvinterdag vid älven


Helgen har varit solig och skön. Riktiga vårkänslor har börjat komma.
Dock långt kvar innan våren kommer hit till Hälsingland, men däremot har vi en fantastisk vårvinter period framför oss där jag hoppas att solen dominerar.

I lördags var jag ner till sjön där någon har ställt en parkbänk att sitta på intill vattenkanten.
Inte långt kvar tills det går att sitta där och njuta av den spelblanka vattenytan med några inflak som sakta flyter neråt och låta trädgårdsinpirationen komma.





fredag 1 februari 2013

Presentkort

Nu kan du köpa precentkort hos mig på en summa eller en tjänst till en nära eller kär som behöver hjälp i trädgården.

* Trädgårdsdesign
* Rådgvining
* Skötsel
* Trädbeskärning
* Trädgårdsstyling

En födelsedagspresent, bröllopspresent eller "Grattis till husköpet-present" eller varför inte ge ett presentkort till någon som blivit sjuk/skadat sig. Den gåvan är både glädjande samt underlättar vardagen om de får hjälp i trädgården.

Det har för mig varit många gånger när jag har funderat på vad jag ska ge bort.
Vad kommer den här personen att vilja ha och behöver ha? Osv...
Men att få en present som hjälper till med hemsysslorna är en fin gåva och något jag själv skulle bli väldigt glad över att få.
Så jag hoppas även era vänner och familjer gillar den gåvan.

Välkommen att kontakta mig, Linda på 070-55 66 950 eller linda@landintradgard.com

torsdag 31 januari 2013

Sådd inspiration

Kvällens besök på Nelson Gardens informationskväll på Mobackes Handelsträdgård i Bollnäs gav mig inspiration till sådd. De flesta av mina sådder i år kommer att vara perenner, men några annueller/sommarblommor blir det ändå samt lite grönsaker. Något mer som jag kommer satsa på är chilifrukter i fler olika sorter och tomater. Om några dagar kommer jag även att så en ny sort gruka som ni kommer få mer information om inom kort.

lördag 26 januari 2013

Insperation från värmen
.
Kylan börjar kännas betungande nu, så därför har jag precis lagt in en beställning av fröer till Impecta.se I år satsar jag (privat) enbart på perenner och ska även prova på buskar och träd. Buskar och träd innebär ett längre projekt, men även mer spänning och engagemang. Perenner har jag sått förut med gott resultat och något jag tycker mycket om och vill rekommendera er andra. Perenner är något tacksamt för både trädgårdsmästare och trädgårdsägare att arbeta med. Skapar ytor, hållbarhet och mindre skötselkrävande rum att leva i.
Välkommen till min blogg Lanidn Trädgård & Design. Här kommer jag lägga ut insperation, tips, tankar och funderingar inom trädgård. Driver företaget Landin Trädgård & Design som är ett företag som designar/planerar trädgårdar och utför skötsel och rådgivning till både privatpersoner och företag. Jag, Linda Landin är utbildad Trädgårdsmästare med inriktning på design och hälsa via Högskolan i Gävle, samt har gått kurs via Trädgårdsakademin i design.