
Visst är det fint när vårblommorna är nerplanterade vid gravstenen också, men jag föredrar att ha dem i en kruka.
Då behöver inte jorden tina upp innan man gör vårfint och det går fort att ta bort den när första frostnätterna är förbi och sommarblommorna ska planteras ut.
Så här brukar jag även göra på sensommaren när sommarblommorna tas bort. Då planterar jag höstväxter i en kruka och gör fint vid stenen.
Det blir vackert med det enkla!
Något annat som har lockat mig på slutet när det gäller gravskötsel är Japansk trädgårdskonst i miniatyr.
Många av oss hinner inte åka och sköta om gravaran och får dåligt samvete för det.
Men med den japanska trädgårdskonsten kan man göra det lätt för sig.
Då kan man täcka jordlagret framför stenen med ex. markduk. Strö på ett lager fin sand.
Sedan letar du rätt på en eller flera stenar i fina former och färger som du placerar i sanden samt planterar en enda grön växt i jorden som är tålig och klarar sig utan tillsyn.
Sanden kan symbolisera ex. vatten eller gräs. Stenarna symboliserar berg eller något efter eget önskemål och den gröna växten symboliserar livet och växtligheten.
När man sedan kommer till graven kan man gärna ha med sig en enkel snittblomma i färg och lägga i sanden eller sticka ner i jorden i ett litet rör så den får vatten.
Det här gör att man själv får välja vad det ska symbolisera och att man har gjort något vackert åt sina nära och kära som inte behöver skötas om varje/varannan vecka under sommaren.
(bilden ovan är tagen från www.sagstugan.se)
Har lite funderingar om jag själv ska göra en sådan anläggning på min grav till sommaren. Om det blir så, kommer jag att lägga ut bilder och mer beskrivningar här till er.
Ha en fin Kristi himmelsfärds helg!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar