onsdag 17 april 2013

Att göra i april!

I mars skrev jag att våren sakta men säkert började komma. Men så fel jag hade. Den gjorde ett trevande försök innan vintern bestämde sig för att vara kvar till häromdagen.
Det har gjort att jag inte har skrivit något här om vad som borde göras i april i region Hälsingland.
Men nu är det äntligen dags.
På bara något dygn har så gott som all snö försvunnit och nu är det visserligen vatten på gräsmattorna istället för snö, men det kommer sjunka undan relativt snabbt.


  • Om du inte klippt äppel- och päronträden ännu och vill ha mer tillväxt samt ta bort skadade och döda grenar ska det göras nu innan de börjar knoppas/slå ut små musöron på dessa träd. De behöver även klippas nu om de har mycket vattenskott sedan tidigare så trädet ser ut som en igelkott.

  • Beskärning av barrväxter ska aldrig göras hårt då de inte ersätter de borttagna grenarna som lövfällande träd gör. En borttagen gren på en barrväxt är borta för alltid. Barrväxter bör man däremot putsa årligen för att de ska behålla formen. Tuja och idegran beskär man på våren innan skotten börjat växa ut. Häck av gran beskär man bäst i juli.

  • Klipp ner de vissna perennerna och mylla ner växtavfallet i jorden som jordförbättring (klipp sönder i mindre bitar och vänd ner i jorden). Luckra jordarna i rabatterna och gödsla med den gödsel växterna i rabatten önskar och förbättra jorden med kompostjord om du har tillgång till det. Att luckra jorden redan nu gör att man stoppar ogräsen tidigt. Det kommer behövas göras om några gånger till under året. Men om det görs redan nu har man gjort det stora jobbet i tid vilket minskar ogräsarbetet längre fram.

  • Bind upp och putsa klätterväxterna. Växter som kaprifol och (klematis) ska man helst putsa och binda upp innan de börjar skjuta skott. Vårblommande klematis, ex. tidigblommande storblommiga sorter, alpklematis och andra klematis ur Atragene-gruppen, putsar man endast lätt (skottspetsar som frusit eller skadade rankor tas bort). Rankorna av ex. senblommande storblommiga sorter av klematis och alla viticella-hybrider kan man gallra och korta in på våren. De blommar på nya skott och kommer igen med full blomning även om man skär ner den hårt och det bara är 20 cm kvar av rankorna. Gallra kaprifol och skär bort döda sidogrenar.

  • Om du har en kompost bör den grävas om när den tinat för att luftas. Lufttillförseln sätter fart på förmultningen.

  • Plantera dahlia och liljeknölar inomhus/växthus nu så de hinner bli lagom stor tills utplantering i början av juni.

  • Sist men inte minst är det god tid att förgro sättpotatis för att få färskpotatis till midsommar. Ta en tom äggkartong och strö ett tunt lager med jord/(sandjord) i botten. Fukta jorden lätt och lägg en potatis i varje grop. Placera äggkartongen ljust och snart kommer små skott att växa ut. Om du vill ha potatis till midsommar så kan du plantera 2 st (max) potatisar i varje hink inomhus. När det blir varmare utomhus kan hinkarna flyttas ut och du kan skörda färskpotatis till midsommar sillen.
Tänk på att det som skrivs här gäller för området i mellersta Hälsingland. Lite söder om oss är vissa av dessa bitar för sent och om vi kommer lite längre norrut är det för tidigt.

Om du behöver hjälp med något i din trädgård som planering av rabatter, entré, uteplats eller hela tomten. Skötsel eller rådgivning så ring mig på 070-5566950 så bokar vi en tid.
Många av skötseluppdragen går att få RUT-avdrag på.
         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar