tisdag 18 juni 2013

Trädgårdens apotek!

Läste en artikel ur tidningen Allers idag där de tog upp några av våra nyttiga växter i trädgårdarna.
Kände att jag ville dela med mig till er av det.
Om vi ser tillbaka i tiden så användes väldigt mycket av de växter vi har kring oss som läkemedel.
Om du är intresserad av sådana växter rekommenderar jag dig att läsa boken Nyttans växter av Kerstin Ljungqvist. I den boken framgår det även hur giftiga de är och vad man får för symptom.

Några växter som inte är giftiga utan enbart nyttiga är Svarta vinbär.
Vinbär kokas ofta till saft och sylt men är nyttigast att äta råa. Forskare hävdar att innehållet av antocyaniner kan motverka alzheimer genom att de blockerar nedbrytning av hjärnceller. Svarta vinbär är också rika på E-vitamin och GLA-syror som motverkar rynkor,  psoriasis och eksem.











Rabarber är en grönsak och har använts inom kinesisk folkmedicin i tusentals år. På medeltiden var den nästan lika högt skattad som saffran. Den innehåller bland annat cancerhämmande ämnen som forskare nu försöker utvinna till ren medicin. I rabarber finns det en del oxalsyra, men den bryts ner vid upphettning. Tjugo minuters tillagning flerdubblar också mängden antioxidanter. Så njut lite extra av pajer och kompotter i sommar.












Nässlor är en hälsobomb med uppemot 70 stärkande näringsämnen. Järn, kalcium, kisel för hår och
hud, folsyra, samt lusthöjande l-arginin är några ämnen som gör nässlan till svensk supermästare i näring. Den balanserar också blodsockret och löser upp skadliga syror, vilket motverkar stela leder, hudproblem och inflammationer. För att behålla all näring är det bäst att undvika upphettning. Med hjälp av en tunn handske kan man lätt knipsa av toppskotten och blanda ner i en smoothie. Nässelfrön är också enormt näringsrika och kan torkas på svag ugnsvärme med lite salt och honung. Nässelte hjälper dessutom mot hösnuva genom att sänka halten histamin.


Björkblad är fulla av C-vitamin, mineraler och antiinflammatorikska ämnen som läker och renar vävnader. Man kan äta dem färska, finhackade på mat eller ångkoka dem försiktigt. De torkade bladen dricks som utrensande te. Frågar man markägaren om lov kan man borra ett litet hål i stam eller gren. På ett dygn får man 15 - 20 liter sav som kan lösa upp slaggämnen i kroppen. Det var en vanlig vårkur förr.













Plommon är en superfrukt, som konkurrerar med blåbär i näringstoppen, menar forskarna. Både
gula, röda och blå innehåller antioxidanter, betakaroten, lutein och zeaxanthin för friska ögon, C-vitamin och ämnen som motverkar åldrande genom sitt skydd mot fria radikaler. Ät fullmogna plommon eftersom de innehåller mest nyttiga ämnen. Skivade plommon, getost och valnötter passar på en pizzabotten eller smörgås.                                                                        (bilden tagen från www.bioresurs.uu.se)



Lycka till med tillagningen i sommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar