onsdag 20 mars 2013

Äppelträd

Nu är det full fart med beskärning av äppelträd i den mellersta delen av Sverige. Dock har det varit lite väl kallt och mycket snö för att ta sig fram till träden, men låt inte snön hindra oss längre, och det har blivit lite mildare så nu kör vi!

Ja, varför beskär vi våra äppelträd?
Historien om varför är lång och det finns fakta redan från 1600-talet då stormännen ville visa sin makt över naturen och beskar äppelträden så kronan blev kubisk.
När vanligt folk började odla äpplen för att förstärka matförrådet var skälet till beskärning att öka skörden. Eftersom tid inte var en begränsande faktor lät man träden bli stora och klättrade på stegar efter frukten.
När det sedan blev vanligare med  professionella odlarna blev tiden dyrbar och man beskar träden för att man skulle kunna gå på marken och plocka äpplena från träden.
Numera odlas frukten på spalje i rader där traktorer kan komma fram mellan raderna för sprutning och transport av frukten.

I våra trädgårdar har hushållingsaspekten fått ge vika för njutnings- och skönhetsaspekten. Äppelträdet är mer till för prydnad än för att ge en bra äppelskörd. Vi har dåliga förutsättningar för att lagra äpplen vilket brukar synas i trädgårdarna på hösten då det ligger massor av fallfrukt under träden till glädje för fåglar, rådjur och älgar.
Under mitten av 1900-talet spreds en beskärningsteknik som skulle efterhärma den professionella odlingens låga träd. Följden har blivet avskalade äppelgrenar med tofsar i ändarna på ståhöjd och med massor av vattenskott på de gamla grenarna. Man åstadkommer obalans mellan rot och krona genom denna hårda beskärning vilket trädet kompenserar genom att sätta nya vattenskott.

Smaken är som baken och när man sätter ett eget äppelträd väljer man från start hur man vill att dess form ska bli genom beskärning. Det är ytterst viktigt att börja beskära trädet redan från planteringen med uppbyggnadsbeskärningen.

Många av oss har glädjen av att ha riktigt gamla äppelträd i våra trädgårdar vilket jag ser som en riktig skatt. Gamla trogna träd som stått där i  omkring 80 år tillbaka i tiden. Även dessa är viktigt att se över varje år om det finns skador på dem som behöver åtgärdas. Detta gör att vi förlänger dessa träds livslängd avsevärt. Dessa gamla trogna tjänare i trädgården bör även få vila från barns iver att användas som klätterställningar. Trädet kan se friskt och livskraftigt ut men inuti stammen kan det finnas röta eller tidigare brytskador som gör att stora grenar går av och förstör trädet helt och skadar barnen.

Behöver du hjälp med att beskära ditt träd, slår du mig en signal på 070-55 66 950 eller skickar ett mail till linda@landintradgard.com för tidsbokning.
Vi går igenom hur du vill att trädet ska formas och till vilket användningsområdet det ska ha.

onsdag 13 mars 2013

Öka värdet på din fastighet!


Om din trädgård är vacker och välskött ökar den försäljningsvärdet upp till 13% enligt Husqvarnas Global Garden Report 2011.

En snygg och välskött trädgård har visat sig vara avgörande i många husaffärer. I större städer är det idag vanligt att man ”stylar” villaträdgårdarna inför en husförsäljning och något som kommer mer och mer även på mindre orter.

Trädgården är det första som möter oss när vi ska gå på en hus visning och om den är välskött och städad känner man sig välkommen och fylls av en positiv syn på hela fastigheten.

Det är skönt att veta att alla timmar och pengar vi lägger ner på att sköta våra trädgårdar lönar sig. Om man inte vill lägga tid och engagemang på skötsel av trädgården själv går det bra att anlita mig för detta. I dagsläget är det många delar inom detta område som går att göra RUT-avdrag på.

Om du vill ha hjälp med detta antingen vanlig skötsel/underhåll eller inför en försäljning av fastigheten kan du kontakta mig för att boka tid och få mer information om RUT-avdraget.

onsdag 6 mars 2013

Att göra i mars!

Nu börjar våren sakta men säkert komma även till oss här i södra norrland.
Det är en så skön känsla, men jag tycker samtidigt att det tar lång lång tid innan snön försvinner helt.
Men men, vi har nu tid på oss att förbereda i våra trädgårdar.

  • Beskärning av äppel- och päronträd om man önskar mer tillväxt samt vid uppbyggnadsbeskärning. Har man mycket vattskott sedan ifjol så kan det vara bra att gallra ur dem och sedan ta lite mer till hösten för att stoppa den stora tillväxten av vattskotten (de nya skotten som går rakt upp). Om du vill ha hjälp med beskärning ber jag dig kontakta mig på 070-5566950.
  • I slutet av mars kan vi börja starta upp våra växthus om vi har tillgång till värme i dem, och börja sätta ut plantorna där för att få en snabbare start på försommaren. Tänk dock på att växthuset ska vara ordentligt rengjort innan växter börjar placeras ut i det för att minska risk för ohyra.
  • Börja planera redan nu om du inte redan har gjort det för dina kommande sommarprojekt i trädgården. En nogrann planering underlättar sedan arbetet både ekonomisk och tidsmässigt. Om du behöver rådgivining eller ett designförslag kan du kontakta mig.
Sen kommer strax april och då blir det mycket mer att pyssla med.